Адът се оказа в Италия, пишат още италианските издания, на които се позова БТА. Най-малко 179 убити, 1500 ранени, поне 70 000 без покрив, 10 000 повредени къщи.
Историческият център на средновековния град, смятан за паметник на културата, беше напълно опустошен, отбелязват вестниците. Те публикуват снимки на разрушенията, на оцелели от труса и разкази на хора, преживели ужаса вчера.
Вниманието на трите водещи всекидневника обаче е насочено главно върху полемиката в Италия, която предизвика трусът в Акуила. Трите вестника припомнят, че италианският учен Джанпаоло Джулиани от лабораторията по ядрена физика в Гран Сасо предсказал още в края на март какво може да се случи в Абруцо, но никой не обърнал внимание на предупрежденията му. Вчера световните агенции съобщиха, че Джулиани е разработил метод, чрез който може да прогнозира земетресения на разстояние от 100 до 150 км. Това става на базата на завишени количества на газа радон, в районите, където може да има трус.
Когато в края на март Джулиани предупредил властите на областта Абруцо, че там може да има опустошително земетресение в близките дни, те го нарекли глупак, а Гуидо Бертолазо, началникът на Италианската гражданска защита определил твърденията му като абсурдни. Предупрежденията на Джулиани не останаха напразни и още на 29 март имаше слаб трус със сила 4 по Рихтер в град Сулмона, в Абруцо, който не причини материални щети. Хората в Абруцо тогава решиха, че това е било земетресението, за което предупреждава Джулиани, и се успокоиха.
Така трусът в Акуила в понеделник ги свари напълно неподготвени, пише в. "Република" по темата.
В интервю за вестника Джулиани казва, че много хора, в това число и Бертолазо, трябва да му се извинят, че са подложили думите му на съмнение. Той разказва, че като жител на Акуила вчера се почувствал изключително безсилен, когато сам станал свидетел на сбъдналата се прогноза.
Часове след труса в Акуила населението на града е не само уплашено и разстроено от случилото се, но и гневно, че властите не са обърнали внимание на предупрежденията на Джулиани, пише в. "Стампа". Изданието прогнозира, че скандалът с прогнозите на Джулиани, които никой не взел на сериозно, няма да утихне толкова бързо.
Вижте снимки на последствията от бедствието