Френската министърка на икономиката Кристин Лагард съобщи, че на срещата САЩ, Китай, Япония и други страни са поели ангажимент да обуздаят сенчестата банкова система и да наложат строги ограничителни мерки върху "данъчните райове".
Германският финансов министър Пеер Щайнбрюк приветства промяната на позицията на Великобритания и САЩ по тези въпроси и отбеляза, че преди две години и двете страни не искаха да направят това, защото това би причинило вреда на финансовите пазари в Лондон и Ню Йорк.
Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър отбеляза пред журналисти, че светът е станал свидетел на системен провал на регулацията и обеща, че САЩ че се включат в световните усилия за постигане на по-висок стандарт във финансовия надзор.
В съвместно изявление финансовите министри на страните от Г-20 заявиха, че "всички важни финансови институции, пазари и инструменти в допустима степен подлежат на регулация и надзор, и че хедж-фондовете и техните собственици трябва да се регистрират и да предоставят необходимата информация, за да се оцени рискът, който пораждат".
Министрите също се споразумяха за въвеждане на по-строг надзор и регистрация на агенциите, оценяващи кредитите, за по-ясни счетоводни правила за проблемните активи, по-високи стандарти за кредитните пазари и "набор от ефективни средства за противодействие" срещу "данъчните райове" и регионите по света, които не желаят да сътрудничат, и в които действат по-леки финансови правила.
Щайнбрюк заяви, че сега е важно тези обещания да се превърнат в конкретни действия. "Всеки финансов пазар трябва да бъде контролиран, регулиран или надзираван. Това включва капиталови натрупвания като хедж-фондовете или частните акционерни фондове", заяви германският финансов министър.
Министрите и централните банкери смятат, че е спешно необходимо да се увеличат значително ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ). Източник от срещата съобщи, че страните от Г-20 са обсъдили амбициозен план, който да увеличи повече от двойно ресурсите на МВФ, възлизащи в момента на около 250 милиарда долара.
Централните банки ще поддържат политика на експанзия докато е необходимо, а поетите от правителствата фискални ангажименти трябва да се спазят без забавяне, се посочва в декларация на Г-20 след срещата им в Хоршам, южно от Лондон.
Групата на двайсетте страни, чиито министри на финансите и централни банкери се събраха днес в Хоршам, южно от Лондон, бе създадена в края на 90-те години на миналия век в отговор на финансовите кризи в Азия и Русия. В нея влизат най-развитите индустриални страни и нововъзникващите пазарни икономики на планетата, предаде Франс прес.
Г-20 обединява Голямата седморка - Г-7 или най-развитите индустриални държави: Великобритания, Германия, Италия, Канада, Съединените щати, Франция и Япония - плюс страните с нововъзникващи или бурно развиващи се пазарни икономики: Австралия, Аржентина, Бразилия, Индия, Индонезия, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Южна Африка, Южна Корея. Двайсетото място заема Европейският съюз, представляван от страната ротационен председател - в момента Чехия. В срещите на Г-20 участват също Международният валутен фонд и Световната банка.
Според основателите й групата представлява 90% от световния брутен вътрешен продукт, 80% от световната търговия и 2/3 от населението на света. Това й придава голяма политическа тежест и силна легитимност.