Министърът на културата проф. Стефан Данаилов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски прерязаха трикольорна лента, дълга рекордните 180 метра - колкото е ширината на водното съоръжение, съобщи Фокус.
Водното огледало е най-модерното хидротехническо съоръжение в България.. За изграждането му МРРБ осигури над 77 милиона лева. То защитава Кърджали от наводнения и превръща Арда в плавателна река в рамките на града. Водното огледало придава уникален облик на Кърджали и е отлична база за развитие на водните спортове и туризма в Източните Родопи.
Със заря посред бял ден и атракция от бръмчащи по водата скутери бе открито уникалното съоръжение. Пред БГНЕС инж. Станилов уточни, че това е единственото по рода си в България подобно укрепване на речно корито. При неотдавнашното си посещение в Китай той видял подобно съоръжение, но в много по-малки размери и с огромната инвестиция от 200 милиона долара. Местните фирми „Ардастрой” и „Саварона” изпълниха строително-монтажните работи за 18 месеца, вместо за предвидените 30. Михалевски припомни, че проектът е с 38-годишна история, която започва през 1971 г. с първото възлагане на предпроектните проучвания.
Паметник приживе на заместник-министъра на регионалното развитие да бъде издигнат от благодарните граждани на Кърджали заради приноса му към изграждането на Водното огледало предложи инж. Георги Станилов.