Председателят на БАН акад. Никола Съботинов каза, че Китов е починал след 18 ч. в Старосел, където е на археологически разкопки. Съботинов допълни, че съпругата на Китов, Диана Димитрова, и дъщеричката му днес са го посетили в село Старосел, след което той ги е изпратил за София. Съпругата, която също е археолог, е била информирана по-късно за смъртта на Китов и се е върнала в селото.
Георги Китов се намираше от една седмица в Старосел, съобщи БГНЕС. Вчера и днес са били намерени нови тракийски находки от 4-5 век преди Христа. Той заедно с експедицията си ТЕМП откри през 2000 г. в Старосел Тракийския култов храм на Читньова могила. Разкопките бяха спрени заради липса на пари. Многократно той изразяваше желание да продължи работата си.
Георги Павлов Китов е роден на 1 март 1943 г. в Дупница. След като завършва история в Софийския университет "Св.Климент Охридски" (1966), специализира история на изкуството в Ленинград (1974-1975). Oт 1971 г. работи като уредник в Археологическия музей и институт към БАН. Основно се занимава с откриването и проучване на археологически обекти от времето на Античността и Древна Тракия.
През последната четвърт на 20 век е направил множество значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците при Стрелча, религиозният комплекс край с. Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на Цар Севт Трети в могилата Голямата Косматка близо до град Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на четвърти век пр. Хр., и много други.
Доктор на историческите науки е от 1977 г., старши научен сътрудник от 1990. Председател на Общото Събрание на Археологическия институт с музей при БАН от 1992 г. От 1995 г. преподава като хоноруван доцент в Нов български университет. Основател и ръководител от 1972 г. е на археологическата експедиция ТЕМП (преди ЕПОС и ЕТАП). Георги Китов е автор на над 200 статии и десетина студии върху историята, археологията и религията на траките. На 12 октомври 2004 г. е удостоен с почетния знак на БАН "За заслуги към БАН" за неговите забележителни открития и приноса му в областта на тракийската история и култура, има Златен почетен знак на МвНР, Почетен знак на Община Стара Загора, почетен гражданин е на град Шипка и град Казанлък.
Вижте снимки на негови открития