Бомбата е избухнала на първия етаж в сграда на ул. "Княз Борис I", съобщи БТА.
Служителите на реда, които пристигнали на мястото минути след като сигналът бил подаден в полицията, видели двама мъже в района на пл. "Македония". Единият от тях, на 35 години, е настанен в "Пирогов", другият - на 40 години, е във ВМА. Настаненият в Пирогов е 35-годишният П.Г. Той е с изгаряния втора степен и множество разкъсно-контузни рани по цялото тяло. Към момента той е интубиран, в състояние на изкуствена кома, с опасност за живота. Настанен е в централна реанимация. Вторият пострадал е бил приет във Военномедицинска академия с множество разкъсно-контузни рани и по двата крайника и травматични ампутации на пръстите по двете ръце. Приет е по спешност в 4 часа сутринта и е опериран веднага. Операцията е продължила до 6 часа. В момента мъжът се намира в КАРИЛ на изкуствена белодробна вентилация, без непосредствена опасност за живота.
Според непотвърдена официално информация близо до мястото на инцидента е намерена кола, която била ползвана от двамата. Според първоначалните данни на полицията не е изключена версията двамата да са криминално проявени. Специалисти установяват количеството на взрива. Районът бе отцепен от органите на реда от Съдебната палата до площад „Македония“, които извършваха оглед повече от три часа.
На мястото на инцидента работеха десетки полицаи и оперативни работници. На ъгъла на двете улици, където е колелото на трамвай №5, първи са пристигнали служители на СОД, след като се е задействала алармата в магазина под сградата.
Граждани, живеещи в района, изказаха предположения, че най-вероятно бомбата е гръмнала в ръцете на двамата пострадали и че тя, може би, е била предназначена за някой, който живее във входа на улица "Княз Борис Първи" №85.
Двамата мъже са побягнали след избухване на бомбата по улица "Алабин" към площад "Македония", но там са припаднали и са намерени от органите на реда.
Полицейски екипи и експерти от дирекция "Оперативно - тенхически операции в МВР са извършили повторен оглед тази сутрин на мястото на избухналия взрив до Съдебната палата. Това съобшиха от пресцентъра на МВР. Първоначалните полицейски действия сочат, че по всяка вероятност самоделката е била поставена във входа на първия етаж на сградата, където кантора има нотариус Стилиян Йорданов Тютюнджиев, съобщи БГНЕС. Секретарката на нотариус Тютюнджиев отказа коментар по снощния взрив.
Вижте снимки