Това съобщи БТА, като се позова на комисията, известна като комисията "Кушлев" на името на своя председател Стоян Кушлев. Предварителната проверка по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, е започнала през април 2007 година. Въз основа на данните от проверката през октомври миналата година срещу Димитър Желязков е било образувано производство за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
Извършената проверка на Димитър Желязков от страна на комисията е установила, че през "проверявания период лицето е реализирало общо приходи в размер на 257,64 минимални работни заплати за страната, а са извършени разходи в размер на 12 326,07 минимални работни заплати. Според събраните доказателства, няма данни за законни доходи на лицето, които да му позволяват придобиването на процесното имущество".
Комисията иска на Димитър Желязков да му се отнемат: апартамент от 72 кв.м. в Несебър; три дворни места; два магазина и складовете към тях в Несебър; два магазина, три склада и гараж за 252 985 лв.
В писмото се посочва за отнемане и правото на строеж върху държавно урегулирано място с площ от 190 кв.м. в Несебър за построяване на жилищна сграда; четири леки автомобила; сумата от 5 171,31 лв. по три банкови сметки; 50 дружествени дяла от капитала на “Прогрес 2003“ ЕООД на стойност 5000 лв.; 25 дружествени дяла от капитала на “Агро Стил 2005“ ООД на стойност 2 500 лева; сумата от 2 500 лв. от продажбата на 25 дружествени дяла от капитала на “Инвест петролиум“ ООД.
Делото ще бъде гледано от Бургаския окръжен съд.
Преди месец Стоян Кушлев заяви, че комисията му не може да намери документи за собственост на ламборгинито на Димитър Желязков и по тази причина, колата не може да бъде запорирана. "Изглежда е взето на лизинг от Германия. И се води на неговата приятелка", заяви тогава Кушлев.