Активността на бургазлии на референдума за петролопровода "Бургас-Александруполис" е 26 процента, съобщи Светла Каменова от общинската избирателна комисия (ОИК).
Въпросът, на който гражданите на Бургас трябваше да отговарят, бе: "Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис, с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас?".
Гласувалите са 49 135 от 188 774, имащи право на глас, при общо 222 208 души население на община Бургас. В допитването трябваше да се включат поне 50% плюс един от гласоподавателите, за да бъде то валидно, припомниха от ОИК.
"Референдумът за нефтопровода беше замислен като политическа акция срещу управляващите и се провали точно като политическа акция", заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според него ако гражданите на Бургас са възприемали референдума като екологична акция отношението им щяло да е друго. "Референдумът не е крах за бургазлии, а за ГЕРБ и Атака, които го организираха. Днес бургазлии гонят Михаля и то за собствена сметка, за сметка на данъкоплатците на Бургас и аз много се надявам, че организаторите на този политически акт ще внесат обратно в бюджета на общината средствата, които днес бяха изразходвани", допълни Петър Димитров.
По думите на министъра една от причините за неуспешния референдум е, че се тръгна с призива за кръстоносен поход срещу правителството. Според изследване на Министерството на икономиката негативните настроения спрямо Бургас-Александруполис са 22%, обясни министърът.
От 1221 участвали в екореферендума в Нови хан 1213 са гласували за закриването на хранилището за радиоактивни отпадъци край селото, съобщи за БТА кметът на селото Сашка Ненова. Активността на жителите на селото е 66,3 на сто, информира тя.
Общо 1221 жители отговориха на въпроса "Да се затвори ли веднага и да се започне незабавна ликвидация на хранилището за радиоактивни отпадъци край село Нови хан?". Осем души пуснаха бюлетина с "не".
Кметицата Сашка Ненова каза, че съвсем скоро ще съобщи какво ще предприеме кметството по проблема с хранилището за радиоактивни отпадъци. Местната управа смята, че хранилището е изградено неправомерно преди повече от 40 години, вече се е изчерпало и от него се замърсяват както реките Габра, Лесновска и Търнавска, така и питейната вода и се намира в сеизмичен район.