Това стана факт в 0.01 ч. централно европейско време в петък, 01 ч. българско. Гражданите на Словакия, Словения, Естония,Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша и Чехия - които бяха приети в Европейския съюз през май 2004 година, могат вече да преминават свободно вътрешните сухоземни и морски граници в зоната, предаде БНР. Проверките на летищата обаче ще бъдат запазени до 30 март.
Така Шенгенското пространство вече обхваща 24 държави - 22 от Европейския съюз плюс Норвегия и Исландия. Тези страни са премахнали контрола по вътрешните граници, контролират заедно външните граници на зоната, имат обща визова политика, както и обща база данни за престъпници и откраднати автомобили.
Най-новите членки на Европейския съюз - България и Румъния, приети на 1 януари 2007 г., още не са покрили критериите в областта на сигурността, за да бъдат приети. Говорителят на заместник-председателя на Европейската комисия Франко Фратини и европейски комисар за правосъдието, свободата и сигурността Фризо Абинг съобщи за БТА, че няма определен срок за влизане на двете страни в Шенгенското пространство.
Голямото разширяване на Шенгенското пространство ще бъде отбелязано с тържества от Адриатическо до Балтийско море. На церемониите ще присъстват европейски лидери, сред които председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, португалският премиер Жозе Сократиш, чиято страна е ротационен председател на ЕС, и Франко Фратини. Според Европейската комисия за засилване на сигурността на новите общоевропейски граници ще бъдат изразходвани около 1 милиард евро. Вижте радостта на новите шенгенци