Паметникът бе поставен в градинката при "Кристал", защото мястото символизира началото на промените, каза председателят на Гражданска инициатива "Видовден" Димитър Георгиев, цитиран от БГНЕС. Композицията, дело на двама студенти от Художествената академия, изобразяваше плочки от домино, които взаимно се събарят. Сред инициаторите бяха и Янчо Таков, бивш телевизионен журналист и син на бившия член на ПП на ЦК на БКП Пеко Таков, както и неговата приятелка - журналистката Маргарита Михнева. Половин час по-късно в "Ла Страда" организаторите наградиха Гиньо Ганев, омбудсман на България и дългогодишен депутат с наградата "Видко" - най-заслужил политик от 1989 г. досега. Водещ и на двете събития беше актьорът Владимир Карамазов.
Активистите от „Видовден” изследваха най-големите лъжи и политическите й герои през годините на прехода чрез анкета сред студенти от три университета в София и Пловдив както и телефонно допитване на "Алфа Рисърч” сред 1000 граждани от цялата страна. Според проучването обаче голям брой от запитаните не са пожелали да отговарят на въпроси, свързани с големите лъжи и лъжци на българския преход. Все пак на въпроса кой политик е лъгал най-много - 7,2% са заявили, че всички лъжат еднакво, а 15,2% от анкетираните от "Алфа Рисърч” и 32% от проучването сред студенти определят Иван Костов като политик, допринесъл най-много за увеличаване на лъжата в политиката, предаде bgnewsroom.
На въпроса, коя партия е лъгала най-много през прехода - 16,7% от гражданите и 33,1% от студентите посочват БСП.
68,6% от анкетираните са оставили без отговор въпроса кой от политиците е допринесъл най-малко за увеличаване на лъжата в политиката и по този начин като че ли отказват да признаят възможността да има честен политик изобщо, изтъкват от "Видовден". Част от отговорилите припознават Георги Първанов в тази роля, следван от Бойко Борисов. Борисов обаче води класацията сред хора на възраст между 18-30 г. и сред анкетираните студенти от три вуза.
Според проучването повече от половината анкетирани не могат да определят лъжа, която е по-голяма от останалите. Според 85,1% от анкетираните преходът все още не е приключил, само 4,5% мислят, че той е завършил. Като цяло проучването показва, че се наслагва усещане за липса на интерес от страна на българските граждани към процесите от последните 18 години, анализираха от "Видовден".
Вижте снимки от Паметника на лъжите