Това съобщи Аспарух Томов, председател на Независимия учителски синдикат. По думите му, в четвъртък всички учители от ямболските училища са заявили, че в продължение на 8-часовия работен ден ще протестират на улицата, а педагозите във Враца ще блокират възловото кръстовище в града на магистралния път Е-79 от 16.30 ч. до 17.30 ч. Педагозите в Добрич пък блокират в петък пет възлови кръстовища в града, както и на пътя за Варна от 12 до 12.45 часа. Подобни протести се подготвят и в други градове, каза Томов.
Започва и подаване на колективни оставки на педагози. Учители от 5 града - Варна, Русе, Добрич, Перник и Враца, са подали днес колективна оставка в регионалните инспекторати по образование за напускане на системата, съобщи още Аспарух Томов. В Перник оставка са подали 876 учители. Писмената колективна оставка е намерение за напускане на системата на образованието, в случай на неблагоприятно развитие на преговорите, поясни Томов.
Всички учители от варненската гимназия по сградостроене "Кольо Фичето" са подали молби за напускане от 1 ноември, съобщи по-рано днес и Веселин Рашев, председател на структурата на СБУ в морския град. По думите му основният аргумент за подаването на молбите е "обидата на учителите от отношението на правителството към тях". Рашев заяви, че преподаватели от още 53 колектива във Варна са подали молби за напускане от 1 ноември. По думите му в четвъртък преподаватели в морския град започват гражданско неподчинение и ще блокират възлови транспортни места в града. Протестите стартират в 12.30 часа.
Президентът на КНСБ Желязко Христов представи проект на споразумение от 18 точки, изготвено от ЕНСК и трите синдиката в образованието, в което се настоява в Закона за бюджета за 2008 г. да бъдат предвидени не по-малко от 4.7 на сто от БВП за образование от реализираните икономии в средното образование, а брутната работна заплата на заетите в образованието от 1 ноември т.г. да стане 450 лева, като до 1 юли догодина тя достигне 650 лв. Този документ ще бъде внесен на днешните преговорите на учителските синдикати с експертите на образователното и финансовото министерство.
Стачниците излязоха обръщение до посланици от страни на ЕС у нас да упражнят своето влияние върху българското правителство и да помогнат за разрешаване на острия социален конфликт в образованието. Вече пета седмица над 130 000 души педагогически и непедагогически персонал стачкуват, а средната учителска заплата е 180 евро, а на помощния персонал 105 евро, се отбелязва в обръщението. В него се казва още, че 34% от педагозите в България са от учителски семейства и затова се призовава чуждите дипломати да им помогнат с хранителни продукти, с продукти от първа необходимост и с лекарства.
ИЗБРАНО