Комисията по досиетата провери над 13 хиляди претенденти за местната власт, 1000 от тях отпаднаха, защото са родени след 16 юли 1973 г., пише в. "Сега".
По закон хората, които са били непълнолетни при официалното закриване на Държавна сигурност, не се проверяват. Комисията ще обяви резултатите от проверката в сряда или четвъртък. Кандидатите за общинари с минало в бившите служби ще станат ясни чак след вота.
Във вторник комисията на Евтим Костадинов обяви резултатите от проверка на настоящите членове на Централната избирателна комисия за местните избори. Двама от 24-те главни преброители на вота се оказаха с агентурно минало. Румен Еленски е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1982 г. В архивите липсват данни до коя година е работил в службите. Съпругата на жълтия депутат Олимпи Кътев - Цветозария Йосифова-Кътева, е била съдържател на явочна квартира към Шесто управление на ДС с псевдоним "Център" през 1990 г. Еленски е номиниран за ЦИК през 2005 г. от БСП, а Йосифова-Кътева е предложена от НДСВ през 2003 г.
ИЗБРАНО