Преди ден Найденов каза в интервю за "24 часа", че престъпните групировки разполагат с огромен капитал и със значителен човешки ресурс, голяма част от който са от органите на МВР или пък имат много добри съветници юристи - хора, които са били съдии или прокурори.
Според прокурора обществена тайна е, че „в резултат на многото промени в обществото голяма част от добре подготвените служители на МВР са минали от другата страна на барикадата по една или друга причина".
„Много хора бяха изритани без мотив от правоохранителните, а вероятно и от правораздавателните органи. Много хора бяха хвърлени на улицата, и то подготвени хора. Те сигурно е трябвало да хранят своето семейство, както всеки един от нас. Когато са сложени до стената, когато са хвърлени на улицата, никак не е изключено някои от тях да се намери от другата страна на бариерата", каза в Бургас Петков каза по повод констатациите на прокурора. За съжаление Найденов е прав, коментира министърът, цитиран от "Фокус".
Подкрепям кандидатурата на Найденов за ръководител на НСлС, защото познавам вече 2 години неговата работа като прокурор, а преди това и като следовател, заяви междувременно главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БГНЕС. Освен това той има изключително добър капацитет като администратор, което е в негов плюс, допълни Велчев. Предложенията, които споделя Найденов за по-голяма активност на следствието в съвместната работа с прокуратурата, изискват законови промени, които аз подкрепям, обясни Велчев. Бих се радвал, ако има още една кандидатура за ръководител на следствието, за да може в конкурентност да чуем концепцията на всеки един, за да бъде избран най-добрият, допълни той. Обвинител номер 1 не е притеснен, че от следствието може би не са особено съгласни човек извън тяхната система да бъде предлаган за ръководител на службата. Заглавието на интервюто на Найденов, че престъпниците са си напазарували магистрати и политици, според Велчев е поставено от редакцията на изданието.
Той подкрепя и предложението председател на Върховния касационен съд да стане проф. Лазар Груев. 14 души от Висшия съдебен съвет са се подписали под предложението за издигането на кандидатурата на настоящия конституционен съдия.