Очакваме грипната вълна да нахруе през декември. Миналата зима грипният пик беше в средата на януари.
Новият вирус “Соломонови острови” атакува и хора в активна възраст, които принципно не боледуват. Въпреки че нов вирус, също като познатите до сега, ако е в чист вид, той може да се атакува с познатите средства – мед с лимон, кисело мляко, лимони, някои специалисти препоръчват дори чаша червено вино.
Три са общо грипни вируса, които ще ни атакуват тази зима, но другите два са ни вече познати - "Уисконсин" и "Малайзия" Във новата противогрипна ваксина вече са заложени трите щама, допълни епидемиологът. В страната ни се продават три вида противогрипни ваксини и всеки желаещ би могъл да си купи и да се ваксинира. Хроничноболните, децата, пенсионерите и хората с обществени професии са рисковите групи, за които ваксинирането е наложително, изтъкна доц. Кожухарова. Децата, които обаче досега не са били имунизирани, трябва да повтарят процедурата на два пъти през един месец. Това е така, защото малките по-трудно изграждат имунитет, допълни специалистката. На децата в предучилищна възраст се слага по половин доза. Родителите трябва да имунизират децата си най-късно в края на октомври, за да има време за втората инжекция, подчерта доц. Кожухарова. Когато грипът започне да се разпространява, ваксинацията не е препоръчителна.
Вирусът "Соломонови острови" носи това име от мястото, където е изолиран. Той не е нов за учените. Щамът се яви миналата година в Южното полукълбо. Световната здравна организация определи вирусът като вероятен причинител на епидемии и за Северното полукълбо през 2007-2008.
Очакваният вирус вероятно няма да протича тежко, нито ще причинява кой знае какви усложнения на пациентите, обясняват лекарите. Поради това, че е почти еднакъв с "Нова Каледония", който върлува през последните 2-3 години, пациентите ще имат защита през първите няколко месеца на зимата, ако са се имунизирали миналия сезон и все още не е минала една година, колкото трае действието на противогрипната ваксина.
Вторият щам на грип, очакван през тази зима "Уисконсин", беше регистриран за първи път през 2005 година. Грипът от него протича с висока температура и силна кашлица. Той води и до тежки усложнения при повечето болни, като продължителна кашлица, затруднено дишане и нерядко ­ повтаряне на повишената температура и болки в мускулите за кратък период от време.
Третият вирус "Малайзия", за разлика от предишните два, е от тип B и беше изненада за епидемиолозите през миналата година. Вместо очакваният вирус "Шанхай", срещу които повечето хора се бяха ваксинирали, в България се появи непознатия "Малайзия". Неговото действие обаче не е отминало, затова той също е включен сред основните щамове на грип през тази зима.