Детето почина на 8 октомври от тежка черепно-мозъчна травма. Ден по-рано то беше прието в "Пирогов" заедно с майката.
Сигналът за тежкото състояние на детето е бил подаден от служители на Комплекса за социални услуги "Майка и бебе", където били настанени Павлова и детето.
След подадения в полицията сигнал, служители на столичното Второ РПУ установили, че травмите по тялото на бебето са от жесток побой. Малко по-късно майката беше задържана.
Съдебно-медицинска експертиза показва, че детето е получило черепно-мозъчна травма, счупени ребра и оток на мозъка, съобщи БТА. Имало е стари травми на главата и гръдния кош, стари и скорошни счупвания и контузия на мозъка. Психиатрична експертиза показва, че Бранимира напълно осъзнавала действията си в дена на инцидента.
Тя разказа, че като малка е била изоставена от майка си, която по-късно починала. 21-годишната жена не знае кой е баща й. От съда тя поиска да не остава в ареста, за да може да вижда по-голямото си дете - Христо на година и четири месеца.
Касае се не само за липса на хуманност, а и за липса на майчински инстинкт, отбеляза съдът в мотивите и допълни, че е опасно Бранимира да вижда сина си.
Пред съдия преди два дни Бранимира разказала как е извършила побоя и заявила, че съжалява за постъпката си.
Днес 21-годишната майка каза, че за първи път посяга на детето си и не го е удряла с юмрук, а с "меката част на китката". Павлова разказа, че с бащата на първото й дете, който сега живее "някъде в Люлин", имала трудно съжителство. Той ги тормозел, използвал наркотици, биел Христо. После мен обвиниха, че тероризирам децата, бяха думите на Бранимира пред журналисти. Това, че не можех да виждам едното си дете ми дойде в повече и не издържах, разказа още 21-годишната жена.
"Христо обичам повече, не че Лъчезара не обичам. Някак си Христо по-лесно отгледах", призна Бранимира.
Майката била временно отделена от първото си дете, защото социалните служители преценили, че не може да го гледа в това социално положение. В нощта на инцидента Лъчезара била неспокойна.
Днешното решение на съда може да бъде обжалвано пред апелативния съд.