Резолюцията бе одобрена с 27 на 21 гласа, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Конгресмените пренебрегнаха предупрежденията на Белия дом, че ако направи подобно нещо, ще причини „голяма вреда“ на връзките със съюзника на САЩ в НАТО Турция, която е и ключов партньор във войната в Ирак. Сега резолюцията ще влезе в камарата, където ще бъде гласувана в средата на ноември според изказвания на лидери на Демократическата партия. Друг такъв законопроект е в Сената, но и двата текста са по-скоро символични и не задължават президента да ги подпише.
"Ние съжаляваме, че комисията за външните работи в Камарата на представителите е одобрила резолюцията и е изпратила този текст за одобрение на пленарно съвещание в Камарата", каза говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак. "Администрацията продължава да се противопоставя енергично на тази резолюция, който само може да навреди на отношенията между САЩ и Турция, както и на американските интереси в Европа и Средния изток", добави той. Текстът, който бе одобрен от конгресната комисия "няма да подобри отношенията между турци и арменци, нито да помогне да се постигне напредък между турците и арменците по повод трагичните събития от 1915 г.", се казва в изявлението на Държавния департамент.
Заместник-държавният секретар Никълъс Бърнс призова Турция да не предприема “конкретни“ действия в отговор на резолюцията. Турският президент Абдулла Гюл нарече “неприемливо“ решението документът да бъде одобрен. “Това решение на Комисията, също както и други подобни в миналото, не се разглежда от турския народ като притежаващо някаква стойност“, каза Гюл. По-рано той предупреди, че ако резолюцията бъде приета, САЩ ще почувстват значително отслабване на партньорството си с важни съюзници в региона. Турция определи резолюцията като обида и отхвърля твърденията за геноцид над арменците в Османската империя, които се подкрепят и от много западни историци. Арменската страна твърди, че 1,5 млн. арменци са били подложени на геноцид от османските турци по време на Първата световна война.
Вчера президентът Буш призова щатските законодатели да отхвърлят резолюцията на конгреса, наричаща кланетата от 1915 г. „арменски геноцид”, тъй като тя би нанесла „сериозна вреда” на отношенията на САЩ с Турция. „Резолюцията не е най-правилният отговор за тези исторически масови убийства”, каза Буш пред репортери в Белия дом. Днес пък председателят на Националното събрание на Армения Тигран Торосян изрази благодарност към американските конгресмени за одобряването на резолюцията за геноцида срещу арменците. Изразяваме благодарност към колегите от Конгреса, които проявиха високи морални качества и без да се поддават на различен натиск, гласуваха резолюция за геноцида в комисията по външните отношения на Камарата на представителите, заяви Торосян на извънредно заседание на парламента, предаде агенция „Новости-Армения”.