Това коментира в парламента вътрешният министър Румен Петков по повод обсъждането на проектозакона за Националната агенция Сигурност на първо четене, съобщи Дарик. Той бе категоричен, че натрупването на полицейски структури в агенцията не е най-верният подход и освен това навсякъде по света МВР има пряко отношение към борбата с терора и миграционните процеси.
Министърът призна, че не е съпричастен към изготвянето на Закона за Агенцията по сигурността. Той отрече твърдението на лидера на ДСБ Иван Костов, че със създаването на агенцията се отнемат правомощия на министъра на вътрешните работи.
Дали новата агенция ще се окаже ефективна, времето ще покаже, смята още вътрешният министър.
Oснователен е въпросът кой ще е арбитърът на евентуални бъдещи конфликти между МВР и агенцията, призна Петков. Той допълни, че законът трябва да отговори на много други въпроси като например за регламента при използването на специални разузнавателни средства. Според него председателят на агенцията трябва да бъде експерт, а не политическа фигура.
По-рано, по време на обсъжданията на закона в пленарна зала, опозицията обвини управляващото мнозинство, че със създаването на агенцията събира механично три служби и създава условия за подчинението им на президента. Най-нескопосаното нещо е, че председателят на агенцията ще се назначава с указ на президента и на практика ще му бъде подчинен, заяви Иван Костов.
Председателят на групата на левицата Михаил Миков подчерта, че законът дава старт на реформа в сектора „Сигурност” и за първи път върху този сектор ще бъде упражняван реален парламентарен контрол. Гласуването на закона на първо четене ще бъде в четвъртък, а окончателното му приемане се очаква до декември.
Идеята за създаване на агенция „Сигурност” беше лансирана от премиера Сергей Станишев още през юли при промените в правителството. Законопроектът за създаването й беше внесен от депутати от мнозинството и предвижда в новата структура да влязат настоящата НС „Сигурност” към МВР, военното контраразузнаване и Агенцията за финансово разузнаване. В самия проект не е предвидено агенцията да има разследващи функции, но въпросът е спорен и между двете четения на закона ще бъде решено дали тя да получи и такива задачи, дали ще има свои дознатели или ще използва капацитета на следователския парад и дори дали ще може да осъществява арести.