Голяма част от съществуващите производствени зони в границите на града ще бъдат преструктурирани в смесени многофункционални зони, с което градът ще бъде освободен от несвойствени дейности - различни производства, складови помещения и други, предава агенция Фокус. На тези места ще бъдат изградени бизнес-центрове и ще бъдат разположени цехове за различни производства. Такива зони са Северния индустриален район зад централна гара с площ от около 10 хектара, производствените зони “Орион“ и “Захарна фабрика“ с площ от около 80 хектара, производствена зона “Средец“ с площ от 100 хектара, производствена зона “Витоша“ (Хладилника) - около 50 хектара и производствена зона “Изгрев“ - около 20 хектара.
Предвижда се и изграждането на сателитен град на площ от около 1 000 хектара на мястото на металургичния комбинат “Кремиковци“. Предвидени са специални терени за нуждите на отбраната и сигурността в смесени многофункционални зони с възможност за развитие на административни комплпекси на местната и централната администрация. Единият терен е около 60 хектара и се намира при Четвърти километър, а друг от 16 хектара е в производствена зона “Витоша“.
Разполагане на складово-логистични зони е предвидено и в югоизточна посока по бул. “Цариградско шосе“ и Автомагистрала “Тракия“ - около 400 хектара; североизточна посока - по бул. “Ботевградско шосе“ и Автомагистрала “Хемус“ - 350 хектара; в северозападна посока по бул. “Европа“ - около 400 хектара и по северната дъга на Околовръстния път - около 200 хектара. Предвидено е развитието на нови далекоперспективни жилищни зони в околоградския район. Такъв жилищен комплекс на площ от около 250 хектара ще има в района на Герман и Лозен. На около 100 хектара в района на Бистрица и 160 хектара в района на Войняговци и Локорско също ще бъдат изградени жилищни комплекси. Такива ще бъдат разположени и върху 40 хектара край Банкя и на 80 хектара в района на Владая.