Освен тях, церемонията уважиха и премиерът Сергей Станишев, лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурготски, Варит Мубарак Саид Ал Харуси, изпълнителен директор на Държавния фонд на Султанат Оман, проф. Стоян Денчев, почетен консул на Султанат Оман в България, депутати, представители на министерства и на обществеността в гр. Самоков, съобщи expert.bg.
Инвеститорите на проекта, представени в дружеството “Рила-Самоков 2004“ АД, са както следва: “Боровец инвестмънт“ ЕАД с дял от 67%, включващ “Equest Investments Balkans Ltd.“ и Държавния фонд на Султанат Оман; Община Самоков (с 25%) и “Главболгастрой“ (8%). В проекта през следващите 5 години ще бъдат инвестирани около 500 млн. евро, като ще бъдат открити над 2000 нови работни места. Станишев постави акцент върху стратегическата роля на държавата за реализиране на проекта, като наблегна на инвестициите във ВиК структурата, както и на тези в пътната инфраструктура.
Георги Крумов от Икуест и изпълнителен директор на “Рила - Самоков 2004“, заяви, че за разлика от всички други проекти, строителството на “Супер Боровец“ ще стартира първо от инфраструктурата - с изграждането на лифтове, нови пътища и паркинги. Предвижда се да бъдат построени 19 нови писти, 10 лифта, 2 голфклуба, както и редица ваканционни селища, включващи нискоетажни вили и луксозни постройки.
Успехът на “Супер Боровец“ се основава на подкрепата на местната власт, която е осигурила внимателното планиране на региона и съгласуване с най-новите европейски екологични изисквания и стратегии за развитие. Архитектурният облик на курорта ще бъде съобразен с богатото историческо и архитектурно наследство на град Самоков, както и с визията на класически алпийски курорт. “Супер Боровец“ ще предложи разнообразие от туристически атракции за развитието на целогодишен туристически комплекс с петзвездни хотели, модерни съоръжения, информационни центрове и добра транспортна инфраструктура. Стратегията на курорта предвижда по-малка плътност на застрояване за освобождаване на по-големи площи за спортни дейности, като приоритетно е ниското строителство, основаващо се на едно двуетажни вилни селища. Игрищата за голф, тенис, баскетбол и футбол ще привличат туристи и през летния сезон. Разположен близо до Национален парк Рила, Боровец предоставя възможности за нови алтернативни форми на туризъм. Специално внимание ще се обърне на културния туризъм. Изпълнението на проекта е разделено в два основни етапа, обхващащи периода 2007-2012 г. Общата застроена площ на жилищните имоти и хотелите е 623 500 м2, включително 4 и 5-звездни хотелски комплекси. Ще бъдат изградени 40 км нови ски писти. Терените на “Супер Боровец“ се намират основно в четири района - Боровец (1100 м надморска височина), Бандерата (1460 м), Гвардейска поляна (1620 м) и Бялата поляна (1310 м). Проектът има всички необходими разрешителни за началото на първата фаза. Започва се с кабинков лифт Палашица - Ястребец.
Планира се построяването и на автомагистрала “Рила“. По думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагузов проектът за аутобана вече е готов. Предвидено е 80-километровата магистрала да премине през Дупница, Вакарел, Самоков и Витиня и да свързва магистралите “Хемус“, “Тракия“ и “Струма“. Също по предварителни планове, търгът за концесията на автомагистралата се предвижда да стартира следващата година, обясни министър Гагузов. Така с новата автомагистрала софиянци ще могат да изминават разстоянието от “Орлов мост“ да Боровец за времето от 35-40 минути.