Прокурорът Христо Граматиков каза пред журналисти, че е предложил Ваташки да бъде осъден на пет години затвор, но адвокатите му са настоявали наказанието му да бъде само една година. Обвинителят отбеляза, че поради това разминаване е отказал да подпише споразумение за прекратяването на делото, съобщи БТА.
Според обвинителния акт през 2002 година Ваташки и трима негови съучастници са отвлекли йорданеца Мохамед Атти и са поискали откуп от 20 000 долара за него. В продължение на няколко дни са го държали затворен във фургон в село Николаево. През цялото време са изтезавали йорданеца.
На днешното заседание в Софийския градски съд Атти каза, че Ваташки е възстановил нанесените му имуществени вреди, като му е дал на ръка около 25-30 хиляди долара. Йорданецът подписал документ, че няма никакви претенции към подсъдимите.
Подсъдими по делото са още Иво Методиев и Димитър Василев. СГС прекрати делото срещу четвъртия обвиняем Любомир Стаменов, тъй като той е починал. Следващото заседание по делото ще бъде на 19 декември.
Името на Ваташки нашумя, след като в медиите бяха разпространени кадри на хомосексуални издевателства, заснети с неговия GSM, в Софийския затвор. Заради издевателствата директорът на затвора беше сменен, а срещу трима надзиратели беше образувано наказателно дело. Ваташки беше арестуван в средата на февруари 2006 г. и за изнудване след сигнали от потерпевши. През юли обаче беше пуснат на свобода, възпозвайки се от текст от новия НПК. Ваташки сключи споразумение с прокуратурата по делото за изнудване и получи наказание от 6 месеца затвор, които се оказа, че е изтърпял.