С решението цената се променя от 319.52 за 1000 куб.м без ДДС на 348.96 без ДДС, предаде БГНЕС. Промяната в цената се наложи по искане на Булгаргаз ЕАД. Заявката на дружеството беше за поскъпване на природния газ с 10.78%.
Комисията разгледа разчетите на газовото дружество, в които се посочва, че основни фактори за промяната на цената са значителното покачване на котировките на алтернативните горива на международните пазари и очакваното потребление на природен газ в страната. За последните три месеца това изменение е както следва - мазутът със съдържание на сяра 1% се повишава с 13.92%, със съдържание на сяра 3.5% - с 12.53% и газьола със съдържание на сяра 0.2% се повишава със 7.48%. По своя преценка газовите дружества ще могат да продават природния газ на цени по-ниски от пределните, утвърдени днес от ДКЕВР.
Вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че министерството ще предложи значително по-малко увеличение на цената на природния газ. Министърът съобщи, че се правят разчети държавата да компенсира дружеството, като намали държавната част от дивидента, който получава.
Преди дни председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов изтъкна, че засега не вижда основание да се повиши цената на парното заради посъпването на газа. Правили се били разчети от кои резерви топлофикациите ще смогнат да задържат цените.
От "Топлофикация"-София заявиха, че до два дни ще решат дали заради поскъпването на природния газ ще поискат ново увеличение на цената на парното. Новият отоплителен сезон тази година се очаква да започне в края на октомври.