Андрей Смирнов скочи от 19-ия етаж, защото заради лошо поведение в училище му забранили да играе на компютъра, разказва драмата в. „Новие известия”, цитиран от БГНЕС. „През септември Андрей тръгнал в трети клас. Резултатите му в училище обаче не радвали родителите му. Като наказание те му забранили да играе на компютъра”, казва полицай от МВР в Москва. Момчето не могло да понесе раздялата с електронния си приятел и затова решило да сложи край на живота си.
Според експерти болезнената зависимост от компютъра се е превърнала в истинска беда за съвременните деца. „За съжаление самоубийството на отделени от компютъра деца стават социална норма. Децата наистина стават зависими от компютъра и при отлъчване от него могат лесно да се решат на самоубийство, тъй като не осъзнават докрай последиците от тази стъпка и на тази възраст все още не оценяват живота”, казва ръководителят на центъра за правова психологическа помощ Михаил Виноградов.
Проблемът със зависимостта от компютрите отдавна тормози Китай. В страната има много кампании, инициирани от държавата, които целят да лекуват пристрастените към мрежата. Правителството дори издаде наредба за ограничане на времето, което интернет потребителите могат да прекарват онлайн. Наскоро 30-годишне китаец умря след три последователни дни, прекарани в интернет игри.