По думите му обаче вече е постигнато изравняване между търсенето и предлагането и не би трябвало да има скок на цените, предаде БТА. Данните от Системата за агропазарна информация показвали категорично успокоение на цените. Изключение правят някои стоки, свързани с есента, като олиото и някои видове месо, уточни министърът. Ако обаче на международния пазар цената на петрола продължава да расте не можем да противодействаме на увеличение на цените, посочи той. Според него държавата няма механизми да влияе върху цените.
Няма основание да очакваме свръхинфлация тази година. Правим всичко необходимо, за да няма ценови шок през зимата. Това успокои по-късно премиерът Сергей Станишев пред Нова телевизия. Той определи като добри шансовете за 13-та заплата и пенсия.
Министерството на икономиката и енергетиката предлага значително по-малко увеличение на цената на природния газ от 1 октомври от исканото от "Булгаргаз", съобщи още Петър Димитров. По думите му газовото дружество предлага увеличението да е 10 процента. Той обаче отказа да каже каква цена предлага министерството. Министърът коментира, че се правят разчети държавата да компенсира дружеството, като намали държавната част от дивидента, който получава.