Виктор Юшченко разпусна парламента и свика извънредни избори след месеци на конфронтация с премиера Янукович. В крайна сметка се стигна до днешните избори. Те приключват в 22.00 часа местно време, а окончателните резултати ще бъдат ясни в понеделник.
“Можете да гласувате за промяна на живота си или да искате да върнете миналото, коети ни раздели и поквари нацията ни и вески един от нас“, това каза в телевизионно обръщение към нацията президентът Виктор Юшченко и прикани украинците да гласуват за фундаментална промяна. “Преживяхме достатъчно хаос, икономическа стагнация и фалшиви реформи“, каза настоящия президент Юшченко.
Освен политическа мисия, да води прозадапните сили в Украйна, той има и личен мотив да отдели страната си от руската сфера на влияние. Юшченко бе отровен с диоксин в навечерието на президентските избори през 2004 г., от което сериозно пострада лицето му. Изборите бяха спечелени с манипулации от Виктор Янукович, и това доведе до масови протести на опозицията в Украйна и в крайна сметка бяха насроени нови избори. Масовите протести и уличната кампания влязоха в историята на прехода в Източна Европа като с името “Оранжева революция“.
След оранжевата революция, проруската Партия на регионите на Виктор Янукович спечели парламентарните избори през 2006 г., след като в алианса от прозападни партии настъпиха скандали и той се раздели на няколко части. В момента “Партията на регионите“ е най голямата в Радата (украинския парламент). В резултат на политическата нестабилност в страната обаче се стигна до настоящите предсрочни парламентарни избори. Те са третите след 2004 г., на които отива 47-милионна Украйна. Заради големия политически залог и напрежението в страната, в изборите са акредитирани повече от 3000 международни наблюдатели. Те трябва да гарантират честността на изборния процес.
Наблюдателите на процесите в Украйна заявяват, че разделилите се веднага след Оранжевата революция тогавашни лидери на опозицията Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко са постигнали съгласие и отново са на една и съща страна. Те влюшиха отношенията си веднага след идването си на власт, когато Тимошенко стана министър-председател на Украйна. Тя остана на поста малко повече от година - между 24 януари 2004 г. и 8 септември 2005 г. Днес двамата се надяват, че техния политически блок - “Наша Украйна - Народна самоотбрана“ този път ще успее да спечели мнозинство в парламента. Освен двете основни политически сили, в изборите участват още над 20 партии и коалиции, които нямат сериозни шансове да преминат 3-процентната бариера.