Това мнение Чакъров изразил пред журналисти, съобщи БТА, като се позова на пресцентъра на ведомството. На въпрос дали ако МОСВ не издаде комплексно разрешително, предприятието ще бъде затворено Джевдет Чакъров отговорил: "Трябва да се има предвид, че този въпрос има и много сериозни социални измерения, но и няма да допусна един двумилионен град да бъде замърсяван".
От седмица Столичната община засили офанзивата си срещу "Кремиковци", като даже обяви готовност да промени статута на терена от 10 000 дка, така че на него да може да се построи делови център или сателитно градче. Всеки ще иде и ще строи там, ако "Кремиковци" си отиде като производство, каза главният архитект на София Петър Диков. Той намекна, че алтернативата пред комбината е фалит, според Диков, защото било съмнително МОСВ да издаде комплексно разрешително на "Кремиковци".
През октомври експерти ще извършат проверка на комбината, съобщиха от МОСВ. През април министерството отказа да издаде комплексно разрешително. Междувременно от “Кремиковци“ заявиха, че датската компания "Гронтмил Карл Бро" ще консултира дружеството по изпълнението и привличането на инвеститори за екологичната му програма.