Това каза посланикът на Франция у нас Етиен дьо Пунсен на среща с журналисти в посолството, предаде БГНЕС. Той ще напусне Елисейския дворец в 7,30 часа сутринта и имайки предвид разликата във времето и пътуването ще кацне на летище София в 12,00 часа. Официалното му посрещане ще бъде пред паметника на незнайния воин, след което между 13,15 ч. и 13,40 ч. в президентството ще се срещнат с Георги Първанов и ще имат много кратки изявления за медиите. След това ще имат работен обяд.
Президентът Саркози пожела да има среща със студенти, а не в Народното събрание, защото искаше да се срещне с младите хора на България, както е направил при първото си посещение през 1989 година тогавашния президент Франсоа Митеран. В аулата на университета президентът ще говори около 20-25 минути и студентите ще могат да му задават въпроси. В 16,00 часа е неговата среща с министър-председателят Сергей Станишев, след която ще се състои и пресконференцията с журналистите.
Темите, които ще се обсъждат са свързани с ЕС, тъй като вече България е вече пълноправен член на съюза и президента Саркози ще представи приоритетите на Франция по време на председателството й на ЕС от 1 юли 2008 г. Ще се обсъждат и въпроси свързани с Косово, тъй като България има специално място на Балканите, а и нейната позиция е по-специфична. Ще бъдат коментирани и международни въпроси като Афганистан, Иран. България е свързана със средиземноморския район и има общи проекти между двете страни, които ще бъдат коментирани. Акцент в разговорите ще бъдат и двустранните отношения като особено място заемат темата за закупуването от страна на България за нуждите на военноморския флот на четири корвети. Това не е просто икономическа сделка, а едно бъдещо много сериозно партньорство, тъй като Франция е заинтересована във Варна да се строят кораби и Варненската корабостроителница да стане подизпълнител на френските регати. А това означава нови 2000 работни места. България трябва спешно да отговори, защото е избрана между страни като Хърватия, Полша, включително и някои френски фирми.
Ще бъдат коментирани и енергийни въпроси, свързани с АЕЦ Белене, където френска фирма е подизпълнител, проекта НАБУКО и др. След срещата с премиера президентът Саркози ще се срещне във френското посолство с българските медици и палестинския лекар, които се върнаха с френския президентски президент на 24 юли. Съпругата на президента Сесилия Саркози няма да го придружава при посещението му в България.