Хоакин Алмуния високо е оценил много от действията на българското правителство, включително политиката на бюджетни излишъци, предаде БТА. Това не е наша приумица. Това е необходимост, за съжаление, предвид многото съществуващи рискове. Имам предвид най-вече дефицита по текущата сметка, търговския дефицит, което е обезпокояващо за нашите партньори, изтъкна премиерът Сергей Станишев. Това го казвам в контекста на постоянно нарастващите искания от различни сектори за увеличаване на заплатите със 100%. Няма как да го направим, защото при цялото ни желание това ще означава повече рискове за по-висока инфлация и за хората, и за страната ни като цяло, добави премиерът.
България е в групата страни в Европейския съюз с висока инфлация, но не с най-високата, отбеляза Станишев. На срещата са били отчетени външните фактори, които влияят на равнището на инфлацията в целия Европейски съюз като лошата зърнена реколта и рекордните цени на хранителните продукти в света. Това се отразява върху инфлацията във всички европейски страни, навсякъде реалната инфлация е по-висока от очакваната. Българският премиер даде пример с Румъния, където през август инфлацията е била 5,5 на сто, "доста по-висока в сравнение с България". Част от причините за по-високата инфлация в някои страни от ЕС, по оценка на Европейската комисия, са свързани с изпреварващото нарастване на доходите.
По въпроса за членството на България в еврозоната конкретни дати не са споменавани. Рано е да се говори за дати. Трябва да вървим към еврозоната стъпка по стъпка. Важното е първо да се договорим за участие на България в механизма за наблюдение преди самото приобщаване. Трябва да сме реалисти и първо да си свършим работата във вътрешен план, което ще е добре за нашето икономическо развитие. И след това да влезем в еврозоната, подчерта Станишев.
Станишев обяви в Брюксел, че предстои да подпише заедно с еврокомисаря Данута Хюбнер документите по одобрените от Европейската комисия оперативни програми “Развитие на човешките ресурси“, “Административен капацитет“ и “Конкурентоспособност“. Средствата по тях за тази година надхвърлят 158 млн. евро, като изплащането им ще започне две седмици след формалното одобрение.