Това призна пред Инфорадио лидерът на партията Яне Янев, предаде БГНЕС. Той обясни, че сред материалите няма класифицирана информация. Информацията е преди всичко от ваши колеги журналисти, работещи зад граница, достатъчно добре боравещи с т.нар. разследваща журналистическа практика, и те достатъчно добре са се справили във времето, в това число и от така наречените открити източници, за да ни предоставят информация, която няма пречка да придобие и комисията по досиетата. Повече от ясно е, че ние не разполагаме нито с класифицирана информация, нито с документи по смисъла на Закона за досиетата, заяви Яне Янев.
Пред БНТ той пък каза, че "няма като частно лице каквито и да било архиви или документи и в света има достатъчно открити източници, от която да се съди кой кой е бил преди 10 ноември 1989 г." Янев обеща, че "политическият съвет на партията скоро ще вземе решение дали да предостави на комисията документите, с които разполага".
Вчера парламентарната група на НДСВ застана зад лидера си Симеон Сакскобургготски и поиска комисията по етика в НС да се произнесе по твърденията на депутата Яне Янев, че Сакскобургготски е бил сътрудник на бившата ДС. В събота в становище на РЗС той обяви, че бившият български цар е работел за комунистическите тайни служби, която от своя страна му плащала борчовете в казината, а данни за агентурното му минало се съдържали в архива на Постоянното представителство на БЗНС.