Въпреки че разговорите между трите партии в управляващата коалиция за избора на 11-те членове на съвета все още не са приключили официално, вече е ясно квотното разпределение на местата във Висшия съдебен съвет. Левицата ще излъчи пет от представителите на Народното събрание в съдебния съвет, а НДСВ и ДПС по трима членове, прогнозира Дарик.
В петък изтича законовият срок, в който Народното събрание трябва да гласува своите представители във ВСС. Очаква се в четвъртък имената на кандидатите да бъдат ясни, тъй като те трябва да бъдат внесени в деловодството на парламента, за да може да бъдат гласувани в петък. По неофициална информация в НДСВ се обсъждат като вероятни кандидатури имената на председателя на жълтата парламентарна група Анелия Мингова и на депутата Борислав Ралчев. Сред възможните номинации била и тази на бившия министър на правосъдието Георги Петканов.
Местата в новия Висш съдебен съвет се обсъждат в тройната коалиция паралелно със следващия избор, който трябва да направи парламента – избора на председател и състав на Инспектората към съдебния съвет. Опозицията би могла да има представител в новия Висш съдебен съвет, само ако ДПС има двама членове на съвета, което е бил друг обсъждан от мнозинството вариант. Неофициална информация свързва квотата на ДПС с възможността чрез нея в съдебния съвет да бъде избран апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.