Телевизията припомня, че Шийлдс е бил осъден на 10 години затвор в България след нападение срещу барман в черноморския курортен град Варна. Въпреки че друг британец призна, че е извършил нападението, Майкъл бе изправен пред български съд и признат за виновен, допълни Ай Ти Ви. Шийлдс бе преместен в британския затвор "Хиндли" край Уигън през ноември 2006 г. след месеци на дипломатически натиск от страна на британското правителство. Междувременно под петицията за освобождаването на Майкъл Шийлдс, която е на уебсайта на премиера, вече са се подписали 15 000 души. Скоро се очаква адвокат на Шийлдс да се срещне с българския премиер, сочи Ай Ти Ви, цитирана от БНР.
Според сайта icLiverpool.co.uk адвокат на Шийлд заедно с британската евродепутатка Арлин Маккарти ще идва в България за среща с главния прокурор. Вече е имало срещи между адвоката и български евродепутати, коментира изданието. Майкъл празнува сам рождения си ден. Днес родителите му ще го посетят, но те нямат право да му дават подаръци. Вместо това ще му съобщят колко нови картички е получил от приятели и фенове на Ливърпул. Бащата на Майкъл продължава да твърди пред изданието, че синът му е невинен. Целта на родителите е да съберат 100 000 подписа за освобождаването му.
Миналата година запалянкото заведе дело в Страсбург, в което претендира, че по време на съдебния процес и в годината, прекарана в български затвор, са били нарушени човешките му права. И тримата съдии, които бяха ангажирани с иска, са били категорични, че няма причини да се смята, че е имало нарушаване на неговите права.