Преди по-малко от два месеца до Каракачанов бяха изпратени други две заплашителни писма от Скопие. Писмо тогава получи и директорът на Националния исторически музей и столичен общинар Божидар Димитров.
Този път заплахите до Каракачанов били изложени кратко и на литературен български език. Той е заплашен, че няма да му бъде позволено да влезе отново в Македония, както и че там знаели всичките му "агенти" и нямало да им дадат покой.
"Никога повече няма да стъпнеш на македонска почва, защото ще те разкъсаме на парчета. В близко бъдеще ще се радваме на твоята гибел", се казва в писмото до лидера на ВМРО, изпратено в сряда, съобщи БТА.
Каракачанов каза пред журналисти в парламента, че няма да иска охрана от Националната служба "Охрана" (НСО).
Канада призна Македония под конституционното й име, стана ясно междувременно. Това съобщи македонската телевизия Канал 5, цитирана от БТА. Информация е била потвърдена от почетния консул на Канада в Македония Живко Груевски и от МВнР, съобщи Дарик. С голямо задоволство мога да потвърдя, че бях уведомен от Отава и от канадското посолство в Белград, което отговаря за Македония, че тази новина е вярна и че Отава е взела решение да признае Македония под конституционното й име. Не мога още официално да потвърдя, но информацията, която вие имате, за наше щастие е вярна, е заявил за Канал 5 почетният консул на Канада в Македония Живко Груевски.
Гърция ще протестира пред Канада, която призна официалното име на Македония, съобщи говорител на гръцкото министерство на външните работи. Това съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Гърция блокира от 1991 г. насам международното признаване на Македония с това име като го смята за свое национално наследство. "Канада реши да признае съседната страна по конституционното й име в двустранните си отношения с нея, а в международните отношения продължава да я признава като Бивша югославска република Македония", посочи Георгеос Кумуцакос. "Това решение не ни удовлетворява", каза още той и допълни, че министърът на външните работи Дора Бакояни ще изрази това пред канадския си колега Максим Берние. Посланикът на Канада в Гърция също е извикан за обяснение във външното министерство. Гърция изцяло ще подкрепи Македония да влезе в НАТО и ЕС, ако се постигне компромис за името. Това заяви по-рано професор Танос Докос, директор на ЕЛИАМЕП, гръцка фондация за европейска политика.