Половин милиард лева е разликата между това, което правителството е направило като разчети за увеличение на учителските заплати и това, което синдикатите искат, а именно 100% увеличение на заплатите на всички в образованието. Това каза Вълчев на среща с работодателите в образованието, цитиран от "Фокус". Представителите на директорите коментираха пък, че има поле, на което министерството и синдикатите да сближат позициите си, както и че двете страни трябва да направят компромиси.
Организирането на учебен процес на 24 септември - ако въобще има такъв, тъй като част от колективите са заявили 100% участие в стачката, ще зависи от самото училище, съобщиха от Съюза на работодателите в народната просвета. По закон в тридневен срок има предварително уведомление на родителите и тези уведомления вече се пускат, уточниха от съюза.
Днес учителите протестираха с Ден на мълчанието в класните стаи. Учителите преподаваха урока, пишейки го на дъската, без обаче да говорят на възпитаниците си. Така учителите в класните стаи изразиха своята гражданска и човешка позиция срещу липсата на адекватна политика от правителството по отношение доходите на българския учител, изтъкнаха от единния стачен комитен. “И аз ще замълча”, зарече се по-рано Вълчев по повод мълчаливия протест.
От стачния комитет отрекоха протестите да са продиктувани от политически действия. Исканията за 100% увеличение на работните заплати е формирано на базата на допитване в учебните заведения и детски градини, заявиха от комитета.
Ако не бъде постигнато стачно споразумение до 24 септември, синдикатите са готови за ефективни стачки.
Преговорите между синдикатите и Министерството на образованието по исканията на учителите за по-високи заплати в петък ще бъдат подновени.