Те са обвинени в убийството на 53-годишния Димитър Георгиев в столичния квартал "Надежда" на 11 септември. Двамата спортисти били и наръгали няколко пъти с нож Георгиев, който починал от кръвозагуба.
Според съда събраните доказателства сочат двамата за предполагаемите убийци, с уговорката, че предстоят още досъдебни процесуални действия, съобщи БГНЕС. Освен това имало реална опасност обвиняемите да се укрият и да извършат друго престъпление. Тъй като предстоят разпити на много други свидетели, двамата можело да им въздействат. Според съда обвиняемите са агресивни и арогантни и извършеното от тях убийство е умишлено. Стана ясно, че от досега събраните по дознанието материали “двамата са част от група за плашене на лица, търгуващи с наркотици”.
Наблюдаващият прокурор по делото Милко Момчев поиска най-тежката мярка "задържане под стража". Според него престъплението е извършено с безпардонност и арогантност. Разпитан бил и поръчителят на побоя над 53-годишния Димитър Георгиев - Габриел Боцев. Той признал, че е дал поръчка да бият Георгиев, за да го сплашат заради разпространение на наркотици.
Двамата обвиняеми обаче пребили до смърт жертвата, без да им е поставяна подобна задача. Според съдията по делото съдът няма право да се меси в дейността на прокуратурата, за да определя степента на виновност на поръчителя и физическите извършители на деянието.
Засега Боцев е привлечен по случая само като свидетел, а Томов и Саруханян са извършители на деянието. Според съдията фактът, че обвиняемите били подбудени "да респектират" във връзка с разпространението на наркотици, може да изиграе смекчаващи вината обстоятелства по делото. Безспорно обаче било, че е извършено умишлено посегателство срещу човешки живот.
Двамата обвиняеми поискаха по-лека мярка от съда, като обещаха, че няма да се укрият и казаха, че са невинни. Томи Томов е 18-годишен, предстои му да завърши 12 клас, неосъждан е. Саруханян е 21-годишен, роден е в Ереван, с българско гражданство, основно образование и е безработен.
В съдебната зала и извън нея се бяха събрали боксьори, облечени в черно. Решението на съда може да се обжалва в тридневен срок пред Софийския апелативен съд и при евентуално обжалване от адвокатите на двамата заседанието ще се състои на 25 септември от 10 часа.