"Аз съм направила свое разследване и знам, че виновните са все още на свобода", заяви Александрина Ченишева пред Дир.бг, която гледа 4-годишното дете на 26-годишната Деница. Приятели и близки на двете семейства работят за създаването на сайт, който да се ангажира с търсенето на истината за нелепата смърт. "Знам кой е отговорен за смъртта им", каза Ченишева. "Това са собствениците на сградата Георги и Мая Кирчеви, които управляват фирма "Хрисома", Кирчев е роднина на Елена Костова", обясни майката. Сградата в центъра на София, която е паметник на културата, е съборена умишлено, за да се строи на мястото търговски център, от който печалбата може да е до 20 млн.евро., смята тя.
Според двете майки и техни близки разследването на случая било парадоскално: Първо е проведено без разпит на самите работници, извършващи ремонта, нямало никакъв документ и от фирмата-изпълнител. Второ, останките от срутилата се сграда били разчистени много бързо с обяснението, че е необходимо да се предотвратят нови нещастни случаи. "Така всички следи са заличени", коментира Ченишева.
Втората експертиза, направена по настояване на наблюдаващия прокурор Чавдар Ангелов от преподаватели във ВИАС (1 архитект и инженери), заключава, че сградата е паднала случайно и затова няма виновни. Експертизата от над 1000 страници е правена по компютърен модел и е първата по рода си у нас. Според доц. д-р арх. Нели Николова (с 33-години стаж в катедра "Сградостроителство и архитектурни конструкции" в Архитектурния факултет на УАСГ) експертизата не е вярна. Методът на компютърно моделиране, който е ползван, зависи от входните данни, които се вкарват. Ако се използва друг метод, заключението ще е друго. Доц. Николова каза пред Дир.бг, че една от причините за рухването на сградата е падането на носеща вътрешна стена. Дали тя е съборена умишлено или заради разширяване на пространството, тя не може да каже. В експертизата липсват много документи, включително договорът за ремонта, основните планове на сградата и пр., твърди доц. Николова. Сградата е купена през април 2006 г. от фирма "Хрисома". Два дни след трагедията очевидци споделят, че сградата е била "изтърбушена" от ремонта, като са разрушени важни подпорни сводове.