Минута преди пристигането на Людмила Путина в залата на ДКС, където трябваше да се открие XI Конгрес на Международната асоциация на преподавателите по руски език, гръмна прожектор и стъклата се посипаха върху гостите, предаде БГНЕС. Линейка откара в Окръжна болница две ранени преподавателки, участнички във форума. Едната е румънка на около 40 години, а другата рускиня. Те са получили повърхностни рани по ръцете и главите, но лекарите проверяват дали подкожно нямат забити стъкълца от прожектора, казаха от болницата. Хората, намирали се на мястото на инцидента, бяха евакуирани от охраната на по-безопасна дистанция.
Съпругата на руския президент Людмила Путина пристигна вчера в страната ни именно заради форума във Варна. Участие в него ще вземат 1500 руски филолози от 52 държави.
Първата дама на Русия Людмила Путина се зае със стратегическия проблем за разпространението на руския език в чужбина и по този повод замина на посещение в България. Така руският вестник “Комсомолская правда” коментира визитата на Путина у нас.
Людмила Путина е родена на 6 януари 1958 г. в Калининград. Завършила е филология в Ленинградския университет. През 1983 г. се омъжва за Владимир Путин. След пребиваването си в ГДР за периода 1986–1990 г. с Путин тя започва да преподава немски език в катедрата за усъвършенстване на учителите в Ленинградския универистет. Ръководи Центъра за развитие на руския език, създаден по нейна инициатива. Двамата с Путин имат две дъщери - Мария (род. 1985 г.) и Катерина (род. 1986 г.).