Бизнесът ще получи една година гратисен период, за да приведе ресторантите и дискотеките към изискваниято. Дотогава ще продължим да обясняваме колко е вреден цигареният дим, за да привлечем обществената подкрепа за тази сериозна стъпка, каза Гаврилова, цитирана от в. Дневник. Още тази есен ще се разговаря с представителите на ресторантьорския бранш за отварянето на едно или две заведения, в които да не се пуши. Такива има навсякъде в Европа и посещаемостта в тях е дори по-голяма, отколкото в тези със зали за пушачи, обясниха експертите на здравното ведомство. У нас вече е забранено да се пуши в обществения транспорт, в маршрутките и такситата, а също така и на работното място, но ограничението не винаги се спазва. Проверките се правят от регионалните центрове за опазване на общественото здраве /РИОКОЗ/ и там могат да се правят и оплакванията, уточни д-р Гаврилова.
Над 55% от българите пушат, а останалите 45% се "опушват" от тях, заяви д-р София Ангелова от белодробната болница "Св. София", цитирана от "Фокус". По думите й 21.6% от общата смъртност в страната се дължи на заболявания, причинени от съдържащите се в цигарите 4 хил. вида отровни вещества. Около 85% от преминалите през белодробната болница пациенти са активни пушачи, а останалите живеят в среда, в която се пуши. Близо 83% от децата са опитвали цигари, а 49.8% от учениците между 15 и 16 години пушат редовно. Почти 39% от децата се пристрастяват към вредния навик още на 13 години. В София вчера беше открита официално кампанията на Европейската комисия "HELP - За живот без тютюн".