Орденът се връчва за изключително големите й заслуги за разрешаването на казуса с българските медици, осъдени на смърт в Либия. На официалната церемония Първанов заяви, че разрешаването на случая е блестящ пример за европейска солидарност. Президентът отбеляза още, че еврокомисарят е показала и една чисто човешка солидарност.
Върхът в кариерата ми досега е, че успях да взема българските медицински сестри от Либия, да ги кача на самолета и да ги доведа в София, каза Бенита Фереро-Валднер след среща със столичния кмет Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов й връчи най-високото отличие на София - "Почетен гражданин на София". Той припомни, че още през декември 2000 г. като външен министър на Австрия тя има най-голям принос за премахването на визите за България. Кисьов връчи и отличието на президента на Франция Никола Саркози и съпругата му Сесилия на френския посланик Етиен дьо Понсен.
В словото си Бенита Фереро-Валднер каза, че е особено щастлива, че получава отличието си в деня на надеждата, защото именно надеждата е тази, която я е крепила в цялата й дейност по освобождаването на българските сестри и палестинския лекар. "Аз знаех този случай, но след като станах еврокомисар си го поставих като една от най-важните цели в моята работа. Затова имах изцяло подкрепата на Европейската комисия и в цялост на държавите членки на ЕС", каза Валднер. Тя специално подчерта приноса на Великобритания, особената активност на Германия, Италия и Португалия като настоящ председател на ЕС, и на президента на Франция Никола Саркози и съпругата му Сесилия. "Още в началото на 2005 г. посетих Бенгази и се уверих за този абсурд - медицински сестри, отишли да лекуват деца, да бъдат обвинени по този чудовищен начин. Заедно с това създадохме и фонда "Бенгази", за да бъдат лекувани и подпомогнати болните деца и техните семейства. За мен беше огромно щастие, когато видях тези жени да се усмихват в прегръдките на близките си, след като ги бях виждала само тъжни. Ние вярваме, че България ще бъде солидарна не само с ЕС, но тя ще бъде и център на стабилността и солидарна със съседните й държави и с Черноморския регион", каза Бенита Фереро-Валднер.
В България още много работа трябва да бъде свършена - като утвърждаване на политиките за защита на конкуренцията, съдебната реформа, подобряване стандарта на живот. Това каза комисарят след срещата си с премиера Сергей Станишев.