Гръцкият премиер Костас Караманлис обяви тази нощ, че неговата консервативна партия Нова демокрация (НД) печели парламентарните избори, предадоха световните агенции. В реч по телевизията Караманлис благодари на гърците, че са дали ясен мандат на НД да продължи реформите, от които Гърция се нуждае. Той добави, че мисли за пострадалите от катастрофалните пожари през август, в които загинаха 66 души.
Малко преди това съперникът му - лидерът на опозиционната социалистическа партия ПАСОК Георгиос Папандреу призна изборното поражение на социалистите. "Народът каза своята дума. Резултатът не е благоприятен за нас", каза Папандреу в централата на партията. Той добави, че ПАСОК е в критична фаза, за което отговорността е на първо място негова. ПАСОК не успя да "осребри" недоволството на хората от действията на властите при смъртоносните пожари, отбелязва АФП, цитирана от Дарик. Резултатите от преброяването на около 94 процента от подадените бюлетини сочат, че партия Нова демокрация печели 42,17 на сто от гласовете и 153 депутатски мандата на вчерашните парламентарни избори в Гърция, предаде ДПА. В досегашния парламент НД имаше 165 депутати. Гръцкият парламент има общо 300 депутати.
По-голямата част от пресата коментира победата на Караманлис като условна, гранична, носеща голяма отговорност, тъй като е даден “втори шанс”. По всяка вероятност 152 депутатски места ще получи Нова демокрация в 300-местния парламент, което е крехко мнозинство за прокарване на оповестените реформи. ПАСОК се оказа единственият губещ от вчерашните избори и се задава вътрешнопартийна криза, вероятно и смяна в ръководството. Главните печеливши, пишат вестниците се оказаха малките леви партии, които укрепиха позициите си.