89 са загиналите - 55 са чужденци, оцелели са 41, те са в болница, петима са тежко ранени. На борда е имало 123 пътници. Според министерството на транспорта на Тайланд в самолета са пътували 44 тайландци и поне 70 чужденци. Сред оцелелите са граждани на Австралия, Австрия, Великобритания, Иран, Ирландия, Италия и Швеция, уточнява агенцията. Няма информация за загинали българи.
Все още не е ясна причината за трагедията. Самолетът е от типа MD-80 на тайландската нискотарифна компания Уан-Ту-Гоу (One-Two-Go). Машината с 5-членен екипаж е извършвала полет Банкок-Пукет. Говорител на транспортните власти съобщи, че видимостта е била намалена и пилотът е решил да направи една обиколка преди да кацне. По думите му самолетът е изгубил равновесие и е катастрофирал. При приземяването самолетът излязъл от пистата, врязал се в околните дървета, разпаднал се е на две части, и се запалил. Оцелели пътници описват как са се опитвали да избягат през прозорците, докато около тях пламъците и димът за обхващали самолета. Според тайландските авиационни власти, още е рано да се определи причината за катастрофата. Лошото време е допринесло със сигурност. Пилотът е решил да направи обход, но самолетът загубил равновесие и се разбил. Двамата пилоти са сред оцелелите. “Уан ту гоу” е първата нискотарифна авиокомпания в Тайланд. Основана е през 2003 година и извършва вътрешни полети.
Днешната катастрофа на известния курортен остров е най-тежкият авиационен инцидент в Тайланд от декември 1998 г. насам. Тогава самолет на “Тай еъруейз” се разби при кацане на друг южен курорт. Загинаха 101 души.