Вчера Макларън Мерцедес бе изваден от класирането за конструкторите през този сезон и глобен с рекордните $100 млн. ФИА реши също да отнеме всички точки на британския тим. Това означава, че четири старта преди края на шампионата Ферари почти сигурно ще бъде новият шампион на Формула 1 при кострукторите, коментира БГНЕС.
Наказанието на Макларън-Мерцедес дойде след като от Ферари подадоха искове до италианското и британското правосъдие за разследване за шпионаж. Тогава ФИА се самосезира реши да отнеме точките на британците за сезон 2007. Двамата пилоти на тима все пак останаха незасегнати от това решение и ще могат да продължат битката за титлата при пилотите.
Аферата започна през юли, когато 780 страници със секретна информация бяха открити у бившия главен дизайнер на британския тим Майк Кофлин, който я е получил от дизайнера на “черните кончета“ Найджъл Степни. Тя касае предимно дизайна на Ферари. Пружината, която придържа подвижен пода на колите на Ферари и осигурява по-добра аеродинамика и по-висока скорост, е била център на вниманието на конкурентите. През март т.г. ФИА поиска забрана на пружината, и тогава се появиха първите съмнение, че Макларън Мерцедес има секретни данни за съперника си.
Въпреки решението на ФИА от британския тим остават на позицията, че са невинни. В специално съобщение от Макларън заявиха: "Въпреки всичко, след като научихме аргументите на ФИА, смятаме, че не заслужавахме подобно наказание. Всички доказателства, които предоставихме днес, ясно показват, че не сме използвали открадната информация, за да получим състезателно преимущество. Нашите пилоти Люис Хамилтън, Фернандо Алонсо и Педро де ла Роса също дадоха показания в наша полза. Същото направиха и всички 140 инженери от тима. Ние никога не сме отричали, че двама наши служители са имали инфорция от Ферари в техните домове. Въпросът е дали тази информация е използвана от Макларън? Ние притежаваме най-добрите пилоти и най-добрата кола и смятаме да спечелим шампионата при конструкторите догодина".