Номинацията на депутатката бе представена от лидера Симеон Сакскобургготски след единодушно решение на Политическия съвет на партията. Името й отдавна се спрягаше за надпреварата. Сакскобургготски заяви, че хората, които познават Първанова знаят, че тя е работоспособна, с ясни идеи и човек, който се е доказал. По думите му фактът, че кандидатът на НДСВ за кмет на София е жена, е продължение на линията на партията от 2001 г.
Първанова е втората дама, която ще мери сили срещу генералите – Бойко Борисов и червения Бриго Аспарухов, банкера Мартин Заимов, подкрепен от СДС и ДСБ, и треньора Константин Папазов, издигнат от ДП. "Новото време", "Гергьовден" и земеделците на Стефан Личев обявиха тази седмица номинацията на Юлиана Дончева.
"Аз съм 100% жена. Имам самочувствието, че мога да създам живот, ценя красотата и искам да направя София красива", обяви Първанова, която е сред най-елегантните дами в парламента. “Моята професия няма нищо общо нито с охранителната дейност, нито с баскетбола, нито с разузнаването. По тази причина знам как се работи ефективно”, каза лекарката, цитирана от "Фокус". Тя била амбициозна, но не "ексцентрична и славолюбива", затова щяла да търси диалог с общинските съветници. Първанова коментира по адрес на опонентите си в София, че се надява освен да мерят мускули като мъже, да могат да си говорят и за управлението на столицата. В шеговит тон тя добави, че няма намерение да разнася софийския боклук из цялата страна „като Хамлет черепа”, съобщи Дарик. Попитана каква ще бъде стратегията на една дама срещу двама генерали в София, Първанова каза: "Не мисля, че София точно в този момент от една страна има нужда от желязна хватка, която да я задуши или от генералски лампази или ботуши, нито пък от друга страна вярва на сълзи, камо ли пък на молитви, защото може да има и един архонт".
На въпрос какви са взаимоотношенията й с бизнесмена Васил Божков, чиято изложба неотдавна представи в Брюксел, депутатката бе категорична, че освен изложбата, нищо друго не ги свързва.
Общо 95 кандидатури за кметове на общини одобри ръководството на жълтите, от тях 23 са чисто партийните номинации на НДСВ. На повечето места в страната жълтите ще подкрепят сегашните кметове. Все още не е ясна номинацията им за Пловдив.
Една жена е винаги добре дошла в каквато и да е битка, коментира лидерът на СДС Пламен Юруков пред “Фокус”. Повечето кандидати в център-дясното пространство не го притеснявали и не мисли, че ще отнемат гласове от Мартин Заимов. Юруков не пожела да коментира професионалните качества на Първанова, защото като политик не била негова работа да дава оценка на колеги.
ССД издигна лидера си проф. Милан Миланов за кандидат-кмет на София, стана ясно междувременно.