Малко по-късно говорителят му обаче съобщи, че Абе страдал от тежка болест, с която се бори, за да може да изпълнява задълженията си, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Говорителят уточни, че от дълго време приближените на премиера в кабинета са се опасявали дали натовареният график и напрежението на длъжността му, няма да се окажат твърде опасни за здравето му.
Пред телевизионните камери Абе изтъкна само, че повод за оставката му е липсата на компромис с опозицията за удължаване на срока на специалния закон за противодействие на тероризма, който изтича на 1 ноември. На основание този закон от 2001 г. японски танкери в Индийския океан снабдяват с гориво корабите на коалицията, които участват в операцията в Афганистан. „Вероятно борбата с тероризма трябва да бъде водена под ръководството на друг премиер”, каза Абе. Според него мисията на японските военни не бива да бъде прекратявана, защото е получила висока оценка от международната общност. През юли ръководената от него Либерално-демократическа партия претърпя поражение на парламентарните избори и за първи път в историята изгуби мнозинството си в горната камара на парламента. Така горната камара се оказа под контрола на опозицията, която получи възможност да блокира удължаването на закона и да работи за изтегляне на японските войници.
52-годишният консерватор, чиито позиции бяха силно разклатени от множество скандали, се оттегля по-малко от година, след като встъпи в длъжност, коментира БНР. Той стана първият премиер на Япония, който е роден след Втората световна война и най-младият в модерната история на страната. Абе зае поста миналата година с обещания да сложи край на последиците от загубата във войната, включително и пренаписване на наложената от САЩ пацифистка конституция. Но неговият рейтинг се срина вследствие на куп скандали, включително лошо администриране на пенсионната система, което е особено болезнен въпрос във бързо застаряващата страна.
Много японци смятат, че Абе е стресиран и изтъкнатите причини не са истински повод за оставката му. Шиндзо Абе застана пред телевизионните камери като човек, който няма повече сила да се бори за властта, нито има желание за това. Той изглеждаше в очите на японците и като "разглезено детенце". Абе е потомък на голям японски род политици, аристократ, и причините, които изтъкна за настоящата оставка се сториха на повечето неоснователни, коментира РФИ от Токио.