Това заяви министърът на образованието и науката Даниел Вълчев по повод обявените от синдикатите стачни действия в училищата. "Смисълът е много ясен - ние до сега си говорим със синдикатите, сега искаме да си говорим с учителите. От град на град, от училище на училище, от област на област, за да убедим колегите или поне да направим един сериозен опит директно от тях да чуем как от тяхна гледна точка изглеждат нещата и те да могат да чуят това, което според нас е възможното да стане", заяви Даниел Вълчев по бТВ, цитиран от БГНЕС.
Вълчев изтъкна,че когато са започнали тази година протестите на учителите, те са били инициирани от самите училища, а не от синдиките, които по-късно са застанали зад тях. Според него сега съществувала нагласа непременно да има стачка през септемри, но отказа да даде квалификация дали действията са синдикални или политически. Той обаче призова всеки учител сам да прецени как да постъпи. Не бих се сърдил, ако има протести, включително и в по-крайни форми. Единствената ми молба е – нека да мислим и да спазваме процедурите, заяви министърът.
По думите на Вълчев заплатите на педагозите ще се увеличат с 50%, защото от 1 юли е имало 10% и още 5% за диференцираното заплащане, върху тях ще има още 10% от 1 януари, плюс още 5% за диференцираното заплащане, както от 1 юли догодина отново 10% плюс 5% за диференцираното заплащане. Това е нещото, което може да се направи и надявам се да бъде възприето и от парламента, подчерта Вълчев.