Месец преди най-очаквания ден вече 12 двойки отмениха тържествата си в столични ресторанти, показва проверка на в. "Стандарт". Причината е, че ресторантьорите вдигнали кувертите на двойките заради новите цени на месото и млечните продукти. Цената за един човек скочила от 30 на 33 лева.
На пръв поглед това е нищо, но като го умножиш по 100, защото толкова са гостите ни, сумата става много сериозна, обяснява пред вестника Радостина Тодорова. За почерпка на гостите си тя бе избрала пилешка пържола с гарнитура от задушени зеленчуци. Цената на пилето обаче скочи с 1,50 лева само през последните два месеца. Освен това се вдигнаха цените на мезетата, сирената и зеленчуците, обяснява младоженката. Затова бъдещата булка решила да премести тържеството за сватбата от столичен ресторант в дискотека.
В четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обяви, че кабинетът е овладял покачването на цените. Според него има тенденция за покачване на цената единствено на кашкавала.
Въпреки високите цени броят на сватбите тази година ще бъде много по-голям в сравнение с миналата. Само за София браковете годишно не падат под 6000, съобщи за "Стандарт" Сашка Гарбовска, шеф на столичния дом за радостни обреди. Най-предпочитаните за бракосъчетания си остават месеците май, септември и октомври. Нова мода налагат вечерните сватби. През деня почти никой не се жени, а след 6 часа служителките едва смогват с церемониите, обясни Габровска.