Това съобщи зам.-ръководителят на приключилия проект за проучване на реката Светослав Чешмеджиев, предаде БТА. Проектът бе финансиран по програма ФАР и направи възможни изследвания, които показват съдържание на ДДТ от 15 до 140 пъти над нормата, смятана за средна в Холандия. Български стандарти за подобни утайки няма, уточни Чешмеджиев. Той отбеляза, че превишените норми се отнасят включително до питейния язовир "Боровица", който захранва Кърджали. Най-високата концентрация на пестицида е открита в утайки в язовир "Кърджали", където са констатирани нива 140 пъти над нормата при стената на съоръжението и около 150 пъти в опашната му част. Най-ниската стойност е регистрирана в р.Черна - 18-19 пъти над допустимото. Чешмеджиев коментира, че засега няма обяснение за наличието на ДДТ във водите, след като препаратът е забранен от дълго време. Полевите проучвания са показали общо шест точки със замърсявания, сред които са участъкът от р.Черна след Смолян, р.Маданска преди Мадан, горното течение на р. Върбица, р.Неделинска след Неделино и р.Арда след Кърджали. В района на р.Черна е засегната зона от около 7-8 километра, в която е измерено съдържание на вредни вещества 25 пъти над нормата.
Във връзка със съобщението от Басейнова дирекция Пловдив отрекоха водосбора на р. Арда да е замърсен без да уточнят дали са правили изследвания за ДДТ.
Употребата на ДДТ бе отдавна забранена поради вредното действие му върху човешкия организъм (уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система и е канцерогенен). Той се акумулира в почвата, където може да се задържи десетки години.