Това обяви комисията по досиетата, която изнесе имената на 141 депутати от 1990 г. досега, които са били сътрудници на службите. 19 са депутатите от сегашното 40-то Народно събрание- 6-ма от левицата, по четирима от ДПС и "Атака", 2-ма от БНС и 3-ма независими.
Псевдонимите на Сокола били "Ангелов", "Сергей" и "Сава". Вербуван е на 21.08.1974 г. На 06.03.1988 г. е постъпило предложение за сваляне делото на агент "Сава" в архив. Бил е в Управление ІІІ-ДС, отдел ХІ, отделение 4 и Първо главно управление, отдел V.
Кандидатът за кмет на София на левицата ген. Бриго Аспарухов е бил щатен служител на ДС. Бил е разузнавач. Със заповед 1972/ 1973 г. е изпратен една година на разузнавателна школа-СССР. Работил е в Първо главно управление. Това, че съм бил директор на българското разузнаване, е голямо предимство, защото аз съм свикнал на организираност, мениджърство, дисциплина, целенасоченост и изпълняване на задачите в срок, коментира Аспарухов.
Сред имената, обявени от комисията, са Бончо Рашков, Венцислав Димитров, Георги Първанов, Георги Марков, Евгени Кирилов, Елена Кирчева, Кольо Парамов, Георги Агафонов, Румен Сербезов, Гюнер Тахир, Кемал Еюп, Лютви Местан, Юнал Лютфи, Осман Октай, Нансен Бехар, Пламен Ранчев, Рамадан Аталай, Румен Гечев, Станчо Тодоров, Тодор Батилов, Христофор Дочев, Любен Гоцев, Евгени Еков, Петър Берон, Стоян Денчев. Според решението на комисията агенти са били и депутатите от настоящия парламент Бойко Ватев, Ваню Хърков, Георги Юруков, Георги Георгиев, Станислав Станилов, Марко Мечев, Йордан Величков, Добромир Задгорски, Стоян Витанов.
Бившият премиер Жан Виденов държал явочна квартира. Псевдонимът му бил "Дунав". Вербуван е през 1988 г., а е снет от отчет през 1990 г. Сътрудничил на ОУ на МВР-Пловдив-ДС.
Лютви Местан е бил агент "Павел" в Трето управление на ДС. В доклад на МВР от 10.08.2007 г. е записано, че е „предаден на ръководство на Първо главно управление през 1981 г.” В писмо от 30.08.2007 г. на НРС е записано, че "за посоченото лице няма информация в справочния апарат и не се съхраняват документи в архивните фондове”. Не приемам картона като достатъчно доказателство за съпричастност към службите, коментира пред БТА Местан.
Старозагорският митрополит Галактион е сред сътрудниците на бившата ДС. Висшият духовник е бил агент „Мишо” и е работил по задачи на VІ, ІІІ и І управление. Галактион е бил вербуван на 23 септември 1981 г. от оперативния работник Петър Хайтов. Дядо Галактион е бил народен представител в 36-о НС.
Лидерът на Българския бизнес блок Жорж Ганчев бил сътрудник от 1970 г. до 1990 г. Подвизавал се като "Жорж". Пред Дарик Ганчев отрече да е бил сътрудник.
Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов бил агент "Иван" в Шесто управление-ДС. Вербуван е 1989 г., графата "снемане от отчет" е празна.
Бившият ректор на ПУ"П.Хилендарски" проф. Огнян Сапарев бил осведомителят "Мартин" в Шесто управление.
Актьорът Тодор Колев, който е депутат от Великото Народно събрание, е посочен като агент "Петров". Вербуван е 1987 г., сътрудничил на Софийско градско управление на ДС, 06, 02.
Бившият вицепрезидент от 1990-1992 г. Атанас Семерджиев е бил съдържател на явка. Псевдонимът му бил "Славейчето" и сътрудничил към ІІІ управление-ДС, отдел І. Той и о.з. генерал Нанка Серкеджиева бяха обвинени за унищожаване на 144 235 досиета на ДС преди 10 ноември 1989 г.