Това обяви социалният министър Емилия Масларова при отчета на свършеното от нейното министерство през първите две години на мандата. Идеята за този фонд бе лансирана на 46-я конкрес на БСП през юни. Тя бе предложена от тогавашният председател на бюджетната комисия в парламента и настоящ министър на икономиката Петър Димитров. Средствато от този фонд ще се използват за стипендии и други стимули за завършване на средно образование. Първоначалните проучвания сочат, че ако годишно се раждат 75 000 деца от държавния бюджет, за фонд "Интелект" ще се отделят 10 милиона лева, изтъкна Масларова. Тя се похвали, че България има най-дълъг период за получаване на обезщетение при бременност и раждане, както и единствената в Европа програма за подкрепа на майчинството.
Масларова отчете още, че е стопила безработицата с 40%. За август регистрираните безработни заемат 6,9%, което се равнявало на средноевропейския ръст. По думите й социалното министерство е изпълнило предсрочно ангажиментите си на пазара на труда.
Хората с доходи до 450 лв. месечно няма да бъдат ощетени от въвеждането на данъчната ставка от 10 процента догодина, каза още социалният министър. По думите й проблемът щял бъде решен с общите усилия на социалното, финансовото и икономическото министерство, както и в диалог със социалните партньори.