Това пише руският вестник “Коммерсант”, цитиран от Фокус. По-рано на руското предприятие бе отказано участие в приватизацията на българската електроцентрала, съобщава вестникът. Според информацията металурзите (от "Мечел" - бел.ред.) са се споразумели с победителя на търга по продажба на електроцентралата - словенската държавна енергийна корпорация Holding Slovenske Electrarne, за закупуването на 100% от акциите на “Топлофикация Русе” за около 117 млн. долара.
“Мечел” е първата от руските компании, която закупува генериращи активи в Европа, при което експерти отбелязват, че електроцентралата в България ще излезе по-евтино, отколкото се продават руските енергийни компании.
Припомняме, че договорът за продажбата на русенската топлофикация бе подписан на 28 август от изпълнителния директор на АП Тодор Николов и от директорите в словенската компания Йоже Загожен и Дамян Колетник. Обикновено в приватизационните договори се залага клауза за срок от поне 3 години, в който купувачът няма право да препродава пакета акции и да сменя предмета на дейност на предприятието. В случая, според договора, Holding Slovenske Electrarne се задължава да не прехвърля акциите на дружеството, правата и задълженията, произтичащи от договора, както и да не намалява участието си в капитала му под 51% за 3 години, освен с предварително разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол. Едва ли обаче тази агенция е разрешила препродажбата. Възможно е обаче руснаците да вземат миноритарен дял от русенското дружество.