Сблъсъците между българи и роми са били водеща тема на днешното заседание на Изпълнителното бюро на БСП. "Причината за това е, че нагнетяването на напрежението създава опасности", заяви секретарят на ИБ на БСП Антон Кутев, цитиран от БГНЕС. Партията е набелязала БСП е набелязала препоръки за мерки за избягване на сблъсъците на етническа основа. Едната е свързана с това да има повече представители на органите на МВР на местата, където има потенциални възможности за сблъсъци, каза Антон Кутев. Той обясни също, че са необходими адекватни наказания за извършителите на престъпления по време на сблъсъците независимо от това дали са българи или роми.
След сблъсъците в средата на месеца в столичния квартал "Красна поляна" лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев се закани да има сериозно разследване за причините, довели до нападенията между роми и българи в София. На свой ред президентът Георги Първанов заяви преди дни, че е готов да посредничи при уреждането на конфликтите между българи и роми. Държавният глава препоръча обществото да отхвърли идеите за граждански армии, създадени за защита на населението.
Позицията на МВР пък, е че "инцидентите в ромските махали в няколко града в страната се преекспонират. Те са битови и криминални, а не етнически". Това определи шефът на полицията главен комисар Валентин Петров.