Това каза Димитър Чилов, изпълнителен директор на старозагорската фирма "Бисер олива", цитиран от БНР. Производителите настояват за 800 лв. изкупна цена за тон от маслодайната култура, но преработвателите не отстъпват от ниската цена заради ниското качество на суровината. Поскъпването на олиото е вече факт и няма да има повторно увеличение на цената му, заявиха от Съюза на производителите на растителни масла и продукти. Ако слънчогледът достигне 800 лева за тон, преработвателите ще внасят сурово олио и цената на готовия маслен продукт в търговската мрежа няма да надвиши 2,60 лв. за бутилка.
Наблюдателни брокери отбелязват, че тези нива вече правят по-изгодни някои вносни марки олио, които се предлагат на борсата по-евтино - между 1,95 и 2,01 лв. Френското и турското слънчогледово олио се продава в търговските вериги на цени около 3 лева.
Според борсовите експерти не е изключено в близко бъдеще и някои други основни стокови позиции с пораснали цени да бъдат сюрпризирани с по-евтини, а може би и с по-качествени чуждестранни конкуренти.