Според промените от 1 януари догодина всеки в трудоспособна възраст и без физически увреждания ще има право само на 18 месеца помощи от държавата. Това съобщи зам.-социалният министър Димитър Димитров, предаде БГНЕС. Целта е хората през тези 18 месеца да започнат да си търсят работа и да се реализират на пазара на труда, а не да живеят на социални помощи.
Най-много от системата за социално подпомагане ще отпаднат от региона на Пловдив, Пазарджик, Варна, Видин и София област. 33% от тези 25 000 души имат основно и по-високо образование, което означава, че те могат лесно да си намерят работа. Останалите 57% са със завършен 4-и клас, което означава, че ще бъдат включени в програми за обучение и квалификация.
Вече са уточнени хората, които няма да имат право на социално подпомагане след 1 януари. На пазара на труда има и много места за хора с ниска квалификация, което означава, че онези които отпадат от системата за социално подпомагане дори и да не са преминали през специални курсове на обучение могат да си намерят работа.
Очаква се през август нивото на безработицата да бъде 7,6%, каза още Димитров и добави, че това показва трайна тенденция към повишаване на заетостта.
Срокът за подаване на молби за отопление с твърдо гориво изтича в края на август, припомни изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Гергана Дрянска. До момента около 200 000 души са подали такива молби. През септември ще започнат масови проверки дали хората, които са получили ваучери за твърдо гориво, не са ги продали, защото такава практика има през последните години, добави Дрянска.